3 gratis studiekeuzetesten
Welke opleiding past bij mij? Aan welke gratis studiekeuzetest heb je het meest?
Welke opleiding past bij mij? Test het!
Elke scholier, en helaas vaak ook later nog een student, vraagt zich af: welke opleiding past bij mij?
Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden maar gelukkig zijn er hulpmiddelen die je hiervoor kunt gebruiken. Ik schreef eerder al een blog over persoonlijkheids- en studiekeuzetesten als hulpmiddel wanneer jij het lastig vindt de vraag welke opleiding past bij mij? te beantwoorden. Ik raad je aan deze eerst te lezen voordat je allerlei testen gaat maken. Het kan je veel tijd kosten zonder dat het je iets oplevert.
Er is een overvloed aan studiekeuzetesten en zeker ook gratis studiekeuzetesten. Daarom een review van de 3 meest gebruikte gratis studiekeuzetesten om jou te helpen bij: welke opleiding past bij mij?
De persoonlijkheidsmeter van 123Studiekeuze
De persoonlijkheidsmeter van 123Studiekeuze is gratis en duurt max 5 minuten. Zoals de naam al zegt is het niet een 'echte' studiekeuze test maar meer een persoonlijkheidsmeter. Dit was echter de enige gratis optie van 123studiekeuze. De test is gebaseerd op de RIASOC theorie welke uitgaat van 6 persoonlijkheidskenmerken: realistisch, conventioneel, ondernemend, sociaal, artistiek, intellectueel.
Het eerste wat mij hier opvalt is dat ik deze kenmerken niet heel logisch vind, ik heb er niet gelijk een beeld van wat ze bedoelen en als ik de toelichting lees is dit juist weer heel specifiek. Ik scoor bijvoorbeeld ook op realistisch. Deze test vertaald dat naar een voorkeur voor fysiek werk, werk waarbij je vuil kan worden, machines of apparatuur bedienen, in de natuur zijn, met dieren werken. In geen enkel van deze voorkeuren herken ik mij, terwijl ik wel realistisch ben in de zin van ik wil resultaat kunnen bereiken, een uitdaging moet wel redelijk snel vertaald worden naar praktische oplossingen.
Het tweede wat mij opvalt is dat je kiest tussen plaatjes van beroepen. Echter, ik weet niet wat er qua idee achter deze beroepen zit. Bijvoorbeeld de keuze drone piloot vs. douanier. Is het idee dat een drone piloot onconventioneel is? En een douanier risico mijdend? Ik weet het niet! En vind het heel belangrijk om te begrijpen waarom iets wel of niet bij mij past, dat geeft namelijk herkenning en vertrouwen in de test. Het helpt jou jezelf beter leren kennen.
Uitkomsten
Zoals al kort aangegeven gaat het om de kernmerken: realistisch, conventioneel, ondernemend, sociaal, artistiek, en intellectueel. De uitkomsten zijn dus ook hoe jij scoort op deze kernmerken en een korte uitleg waar je dan aan moet denken. Aangezien ik zowel de methode als de uitkomsten niet logisch vind en niet bij mij vind passen zou ik deze test niet aanraden.
Toch een kijkje nemen, de 123 studiekeuzetest vind je hier!
Icares studiekeuzetest
De studiekeuzetest van Icares is gratis en duurt ongeveer 10 minuten. Je krijgt 55 stellingen te zien waar jij op antwoord met een keuze uit: weak (zwak), mediocre (middelmatig), reasonable (redelijk), strong (sterk).
Het eerste wat mij hier opvalt in vergelijking met de persoonlijkheidstest van Studiekeuze123 is dat het duidelijke en logische stellingen zijn. Je krijgt bijvoorbeeld te zien: "Ik werk graag met kinderen" , of "ik houd ervan creatief bezig te zijn". Je gaat daarom ook redelijk snel door de test heen. Een valkuil van dit soort duidelijke stellingen is dat je ook gelijk weet wat het met de uitkomst doet. Je kunt de uitkomsten dus sturen. Als jij weet bij welke studie het heel makkelijk of moeilijk is om binnen te komen kan je daar (wellicht onbewust) op antwoorden.
Uitkomsten
De uitkomst van de Icares studiekeuzetest is een lijst aan studies. Dit geeft je niet zoals de test van studiekeuze123 inzicht in naar welke elementen jij moet zoeken in een studie. Wat handig is aan de Icares studiekeuzetest is dat je kan zien waarom een bepaalde studie bij jou heel hoog staat. Je krijgt de antwoorden te zien die aan deze studie gelinkt zijn.
Als jij net begint aan je zoektocht van een opleiding kiezen zou ik deze studiekeuzetest niet gebruiken. Het geeft je namelijk geen beter inzicht in jezelf. Deze test kan je wellicht wel aan het einde van je zoektocht gebruiken op het moment dat je al beter weet wat bij jou past. Je kunt deze test dan gebruiken om een lijst van studies naar boven te toveren die bij jouw persoonlijkheid passen. Dan is het ook niet erg als je de antwoorden wat meer stuurt.
Klik op Icares studiekeuzetest om deze uit te proberen.
De Fontys studiekeuzetest
Ook deze test is gebaseerd op de RIASOC theorie welke uitgaat van 6 persoonlijkheidskenmerken: realistisch, conventioneel, ondernemend, sociaal, artistiek, intellectueel. De test duurt ongeveer 10 minuten.
Het eerste wat mij opvalt is dat deze test een onderscheid maakt tussen of je iets interessant vindt en of je ergens goed in bent. Naar mijn idee is dit erg belangrijk want je kan van nature iets goed kunnen maar dat betekent niet dat je het leuk vindt. Ik ben goed in wiskunde en Ikea pakketten in elkaar zetten maar ik heb zeker niet de behoefte daar mijn beroep van te maken. Een plus punt dus!
Daarnaast zijn de stellingen ook duidelijk maar ook weer niet te duidelijk zodat je ze net als bij de Icares studiekeuzetest kunt sturen richting een antwoord.
Uitkomsten
Helaas is de uitslag een echte flop. Mijn twee belangrijkste kenmerken volgens de test waren sociaal en realistisch. Op het eerste gezicht vind ik dit kloppen en bij sociaal zat het ook in de goede richting. Realistisch werd alleen weer vertaald naar concrete en/of stoere werkzaamheden, met je handen werken, en lichaamskracht inzetten. Geloof mij, niet echt mijn ding.
Een plus punt van deze test is wel dat je zowel persoonlijkheidskenmerken als studie opties te zien krijgt als uitkomst. Echter, aangezien de kenmerken ook al niet echt klopte kreeg ik studies als elektrotechniek, fysiotherapeut, leraar techniek, leraar wiskunde (...), en vastgoed en makelaardij als uitkomst. Ten eerste, is het nogal een divers setje aan studies, en daarnaast past het totaal niet bij mij.
Kortom, het begon goed maar eindigde in een fiasco.
Wil je toch een kijkje nemen? De Fontys studiekeuzetest doe je hier.
Studiekeuze stress? Ik kan je verder helpen!
Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!
In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!