Studiekeuzetesten versus Persoonlijkheidstesten
Welke opleiding past bij mij? De juiste test kan je verder helpen!
Welke opleiding past bij mij?
De gratis keuzetesten zoals 123studiekeuze of Icares zijn bij velen bekend. Maar zijn dit wel de juiste testen om te gebruiken bij het maken van een studiekeuze? Gaat een studiekeuze om het studieaanbod of om jou als persoon?
Een studiekeuzetest. Handig of niet?
Waarschijnlijk omdat het makkelijk is. Wat zou het fijn zijn als er uit die gratis studiekeuzetest kwam rollen wat jouw ideale studie en baan is. Echter, niet voor niets heeft geeft (bijna) niemand aan echt iets gehad te hebben aan zo'n studiekeuzetest.
Een opleiding kiezen is een lastige opgave en het is heel logisch dat je daarbij hulp zoekt. Het is ook heel logisch dat je hoopt dat iets uit zo'n gratis studiekeuzetest je verder gaat helpen. Helaas komt er vaak niet echt iets verrassends uit en ontbreekt het vaak aan toelichting.
Wees niet getreurd, ik ga niet pleitten om voor de betaalde studiekeuzetesten te gaan. Eerlijk gezegd geloof ik helemaal niet in studiekeuzetesten. Hoe kan zo'n test jou als persoon goed genoeg kennen om een studiekeuze te maken voor jou?
Opleiding kiezen? Gebruik persoonlijkheidstesten!
Waar ik wel in geloof zijn persoonlijkheidstesten. Deze kun je heel goed gebruiken als spiegel of om je gedachte te ordenen. Vaak weet je al een heleboel over jezelf maar krijg je het niet allemaal even helder op een rijtje. Deze testen helpen je bij het beter leren kennen van jezelf maar maken niet de keuze voor je. Logisch eigenlijk wel toch?
Hoe gebruik je een persoonlijkheidstest?
Nadat je een persoonlijkheidstest hebt gemaakt moet je er natuurlijk wel wat mee doen, anders heb je ook weinig aan deze test. In vergelijking met een studiekeuzetest vraagt dit dus wat meer werk vanuit jou.
Het eerste wat ik altijd aanraad is om de conclusies waar jij je in herkent op te schrijven. Lees de toelichting bij de conclusies en kijk of jij je daarin herkent.
Zaken opschrijven is een tip die ik continu blijf herhalen. Zolang je het niet opschrijft wordt het niet concreet en blijft het maar rondspoken in je hoofd. Dus schrijf de conclusies van de persoonlijkheidstest op.
Als je al eerder meer dingen over jezelf hebt opgeschreven, bijvoorbeeld omdat je de kernwaardenopdracht hebt gedaan, kun je gaan vergelijken. Wat komt er overeen? Wat is er nieuw?
Je werkt zo aan een persoonlijke blauwdruk, een samenvatting van jouw persoonlijkheid. Als je het idee hebt dat je ondertussen genoeg onderzoek hebt gedaan naar jezelf, kun je gaan bepalen welke kernmerken van jouw persoonlijkheid sowieso naar voren moeten komen in jouw studie en baan.
Bijvoorbeeld, is vrijheid een terugkerend thema, dan kun je kijken naar studies die jou helpen zelfstandig ondernemer te worden. Zijn empatisch, zorgzaam, en sociaal woorden die vaak naar voren komen, dan kun je kijken naar studies die ervoor zorgen dat je in een beroep terecht komt waar je 1-op-1 contact hebt met mensen, in plaats van bijvoorbeeld de business-to-business sectoren.
Kortom, een persoonlijkheidstest heeft veel meer potentie om jou verder te helpen dan een studiekeuzetest. Ten eerste, omdat het juist niet de keuze voor jou maakt. Ten tweede, omdat je bij een persoonlijkheidstest veel vaker een toelichting krijgt op waarom de uitslag is zoals die is. En ten derde, het werkt als een spiegel en maakt jouw persoonlijkheid concreet.
Studiekeuze stress? Laat mij je helpen: online studiekeuze advies!
Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. De kosten van foute keus kunnen hoog oplopen*. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!
In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!
*Een voordelige investering als je bekijkt dat het wisselen van studie je op zijn minst €2700 euro kost (collegegeld + boeken). Daar zitten de indirecte kosten zoals het mislopen van een jaar aan inkomen door de vertraging nog niet bij.