Wie denk jij dat je bent?
De wondere & positieve wereld van de quarterlife crisis
Tot nu toe heb ik altijd netjes het systeem gevolgd van basisschool - middelbare school - bachelor - half tussen jaar ;) - en master. Op mijn 23ste was ik aan het werk.
23 jaar lang, met een half jaar pauze ertussen, volgde ik het meest logische pad. Op de automatische piloot en op een rap tempo heb ik het onderwijs doorlopen. En hier is niks mis mee! Alleen op het moment dat we even stilstaan komen we er soms achter dat we, of niet weten wat we willen (bij het maken van een studiekeuze), of we blijken achteraf teveel op de automatische piloot te hebben gestaan. We komen erachter dat dit niet is wat we van het leven verwacht hadden, en maken opeens gekke sprongen. Je moeder gaat van een Skoda naar een Porsche, je vader wordt zeilinstructeur in de Seychellen, en je oom tatoeëert een vlinder boven zijn bil. De mid-life crisis staat voor de deur!
Voor de jongere generatie is daar een andere variant van: de quarterlife crisis. Tussen je 20ste - 30ste in een crisis verkeren waar je normaal de tijd van je leven zou moeten hebben. Je bent eindelijk klaar met het schoolsysteem en bent vrij om te doen wat je wilt. Juist die vrijheid maakt dat we soms verdwalen in een moeras van keuzes. Je moet zelf de richting gaan bepalen. Hetzelfde zal je misschien herkennen op het moment dat je een studiekeuze moet maken. Hoe wil je verder? Zoveel keus! Welke is voor jou het best?
Je bent niet de enige die hier tegenaan loopt en het is niet iets nieuws, al in 2006 schreef de Trouw (enigszins sarcastisch):
"Het zijn twintigers en begin dertigers die het goed voor elkaar hebben. Niets te klagen dus. Maar dat doen ze nu juist wel. Over dat ze niet weten wat ze willen, of dat het ’t allemaal net niet is. Welkom in de wondere wereld van de quarterlife crisis. "
Het wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die met het maken van keuzes worstelt in een quarterlife crisis is beland. Er is alleen een kans dat als je op de automatische piloot doorgaat er een punt in je leven komt waarop je hier tegenaan gaat lopen. En dat is maar goed ook! Het is heel goed dat je eens stilstaat en nadenkt wat je wilt in dit leven, en waar je blij van wordt. What-a-shame als je dat nooit doet. Dus wees vooral trots als je hier nu mee worstelt!
Alle elementen die jou gelukkig maken komen niet opeens per toeval in je leven tevoorschijn. Jij moet ze creëren en het begint allemaal met weten wat je wilt.
Als jij weet wat jou gelukkig maakt, weet je ook welke keuzes je moet maken om ervoor te zorgen dat die gelukselementen meer in jouw leven naar voren komen. Zo leer je keuzes maken waar jij vertrouwen in hebt, en wordt bijvoorbeeld het maken van die studiekeuze een stuk minder lastig.
Klik hier om het Trouw artikel te lezen!