Een betaalde studiekeuzetest, YES or NO?

Is een betaalde studiekeuzetest de investering waard?

schedule 1 okt 2020
bookmark_border Studiekeuze
create

Volgens mij heeft iedereen in zijn leven wel eens een gratis studiekeuzetest gedaan. Studiekeuzetesten als 123Studiekeuze worden jaarlijks veelvuldig ingevuld. Waarom ken ik dan niemand die op basis van een (gratis) studiekeuze test bepaald heeft wat voor studie hij of zij ging doen? Is een betaalde studiekeuzetest dan een betere investering?

Waarom gebruiken we een gratis / betaalde studiekeuzetest?

Omdat het zo makkelijk zou zijn als een test je zou vertellen wat je moet doen! Je kiest een paar keer tussen pizzabakker en beeldhouwer en je weet welke studie je moet kiezen. Helaas is dit natuurlijk veel te mooi om waar te zijn. Zeker de gratis studiekeuzetesten zijn niet persoonlijk, ze kennen jou niet dus waarom zou je je door zoiets laten adviseren?

Zoals al eerder uitgelegd in de blog studiekeuzetesten versus persoonlijkheidstesten, ben ik groot fan van de laatste en minder van de eerste. Toch betekent dit niet dat studiekeuzetesten waardeloos zijn, het ligt eraan hoe jij de test gebruikt. Doe jij een test omdat je snel en makkelijk een keuze wil maken? Dan is dat naar mijn idee niet de goede houding. Jij hebt na al die jaren op school zitten het heft in handen, jij mag gaan bepalen over jouw toekomst. Daar wil je toch tijd en moeite in stoppen?

Maar kom ik dan achter welke opleiding bij mij past?

Een studiekeuzetest kun je wel gebruiken als hulpmiddel, het is dan één onderdeel in jouw zoektocht naar de juiste studie. Je moet dan alleen wel de juiste studiekeuzetest uitzoeken en weten hoe je de resultaten kunt gebruiken.

Een gratis of betaalde studiekeuzetest?

Je hebt waarschijnlijk al besloten of je op zoek bent naar een gratis of betaalde studiekeuzetest. Als je op zoek bent naar een gratis studiekeuzetest, check dan bij jezelf waarom je een gratis studiekeuzetest wilt doen en wat je denkt dat het je gaat opleveren. Investeer je echt in het uitzoeken van de best passende studie of wil je het vooral makkelijk en snel geregeld hebben?

Het kan heel goed zijn dat je een gratis studiekeuzetest gebruikt voor 'de leuk' of om je eigen gevoel te checken, daar is natuurlijk niks mis mee. De bekendste gratis studiekeuzetesten zijn die van 123Studiekeuze, Icares en Fontys. Ik schreef een blog over wat je van deze 3 gratis studiekeuzetesten kunt verwachten.

Je kunt ook kiezen voor een betaalde studiekeuzetest. Een voordeel van een betaalde studiekeuzetest is dat ze vaker op wetenschap gebaseerd zijn. Er is daardoor minder wildgroei in betaalde studiekeuzetesten dan in gratis studiekeuzetesten. Voorbeelden van een betaalde studiekeuzetest zijn de interessetest van NOA-studiekeuze123 (€4,60) en de studiekeuzetest van 123test (€12,50). Een ander voordeel van een betaalde studiekeuzetest is dat je vaak een betere onderbouwing krijgt van waarom jij goed scoort op bepaalde factoren én je krijgt vaak een betere doorvertaling naar studies die passen bij jouw profiel. Zo heeft de studiekeuzetest van 123test een voorbeeld rapport op de hun site staan waarin je ziet dat je een heel uitgebreid rapport krijgt. Dit is al een stuk waardevoller dan wat de meeste gratis studiekeuzetesten je leveren. Daarnaast zijn de prijzen te overzien!

Het blijft echter zo, of je nou een gratis of betaalde studiekeuzetest hebt gedaan, dat als de resultaten binnen zijn jij toch echt zelf aan de slag moet. En vaak is dit juist het allerlastigst.

Laat mij je hierbij helpen!

Studiekeuze stress? Ik kan je verder helpen!

Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!

In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!

arrow_back arrow_forward

Sophie:

"Dankzij Merel ben ik erachter gekomen welke opleiding ik wil volgen, door testen en gesprekken leer je veel over jezelf en verschillende eigenschappen die belangrijk zijn bij het maken van deze keuze. Ook was het erg gezellig en kan je altijd bij haar terecht als je vragen hebt. Wil je meer inzicht of twijfel je, dan raad ik het zeker aan."