Help, verkeerde studiekeuze gemaakt!
Welke opleiding past dan wel bij mij?
Als ik naar mijzelf kijk heb ik er een handje van om een relatief klein probleem te kunnen benaderen als 'deze generatie's grootste uitdaging'.
Wellicht is dat enigszins gelinkt aan mijn behoefte aan perfectie, als iets niet perfect is, is het gelijk dramatisch slecht. Je had toch altijd van die klasgenoten op de middelbare school die dachten dat ze de toets niet hadden gehaald maar iedereen wist 'die haalt het wel' en waarschijnlijk nog met een goed cijfer ook. Jup, that's me. Vergeef die stakkers, perfectionisme is ook niet makkelijk.
Hetzelfde kwam bij mij ook naar voren tijdens het maken van een studiekeuze, het moest en zou de perfecte keuze zijn. Mijn hele toekomst hing er vanaf. Wat blijkt nu, de studiekeuze bleek niet perfect en mijn toekomst is naar mijn idee best nog wel heel redelijk ;).
Nu een paar jaar ouder en wijzer wil ik er daarom dit zeggen over een opleiding kiezen.
Welke opleiding past bij mij? Kijk verder een de studie!
Bij een keuze voor een opleiding kijken we vaak naar de inhoud van de studie en welke inhoud van de toekomstige baan daar bij hoort. Eenmaal aan het werk is inhoud maar één onderdeel. Type bedrijf, leuke collega's, en aantal uren aan het werk zijn dan net zo goed van invloed op of jij je baan leuk vindt. Mocht je studiekeuze niet perfect blijken, kan je 1) kiezen om van studie te switchen (dus op inhoud) of 2) bij te gaan sturen op andere elementen.
Een voordeel namelijk, van dat inhoud maar één onderdeel is, is dat je nog heel veel kunt bijsturen met andere keuzes. Je leven gaat in de toekomst uit een stuk meer bestaan dan alleen een opleiding of baan. Heb jij wel eens nagedacht over het leven wat je zou willen hebben naast je uiteindelijke baan? Wil jij tijd hebben voor hobby's? Een gezin? Wil je reizen? En wil je dat dan privé of juist voor werk? Zie jij jezelf opwerken binnen een bedrijf of wil jij de vrijheid van eigen baas zijn? Allemaal factoren die niet afhankelijk zijn van de studiekeuze die je nu maakt, en waarop je dus nog kunt bijsturen.
Kijk dus verder dan alleen de inhoud en besteed ook aandacht aan hoe je leven eruit ziet nadat je om 17.00 of 18.00 (ook een keuze ;)) klaar bent met werken.
Dit helpt 1) de studiekeuze in perspectief te plaatsen en 2) bij het kiezen welke studiekeuze het beste past bij dat leven wat jij voor ogen hebt na het studentenleven.
Je kunt gebruik maken van een studiekeuzetest maar ik geloof in een meer persoonlijkere aanpak. Gebruik bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest in plaats van een studiekeuzetest.
Studiekeuze stress? Ik kan je verder helpen!
Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. De kosten van foute keus kunnen hoog oplopen*. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!
In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!
*Een voordelige investering als je bekijkt dat het wisselen van studie je op zijn minst €2700 euro kost (collegegeld + boeken). Daar zitten de indirecte kosten zoals het mislopen van een jaar aan inkomen door de vertraging nog niet bij.